08.03.2023

terug

Update: Aangepast dagvergoeding buitenlandse dienstverplaatsingen

De dagvergoedingen voor buitenlandse dienstverplaatsingen zijn onlangs aangepast. Voor maaltijden, dranken, lokaal vervoer en kleine uitgaven kunnen vennootschappen zo’n forfaitaire dagvergoeding toekennen aan een medewerker of bedrijfsleider.

Vaste vergoeding per dag

De forfaitaire dagvergoeding is een duidelijke manier om tijdens een buitenlandse dienstverplaatsing tussen te komen in kosten voor maaltijden, dranken, lokale verplaatsingen, telefonische communicatie … Er wordt een vast bedrag per dag voorzien, voorleggen van facturen of bonnetjes is dus niet nodig. Let op: hotel- en reiskosten vallen hier niet onder, die moet je aantonen met bewijsstukken.

De bijdrage is een ‘kost eigen aan de werkgever’, wat wil zeggen dat de dagvergoeding fiscaal aftrekbaar is in hoofde van de werkgever en niet belastbaar is in hoofde van de medewerker of bedrijfsleider.

 

Vastgelegde forfaits

De bedragen zijn vastgelegd op basis van de verblijfsvergoedingen die ambtenaren van Buitenlandse Zaken krijgen bij een dienstreis. Voor ambtenaren geldt een landenlijst in twee categorieën: categorie 1 voor hoofdbestuur, categorie 2 voor in het buitenland gestationeerd personeel.

In de privésector krijgen de categorieën een eigen invulling. Het bedrag uit categorie 1 wordt toegekend bij dienstreizen van minder dan 30 dagen, categorie 2 geldt bij dienstreizen van meer dan 30 dagen met een maximum van 24 maanden.

 

Voorbeeldvergoedingen

Hieronder vind je enkele voorbeelden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad (15/02/23). Je ziet telkens de respectievelijke bedragen in euro voor categorie 1 en 2:

  • Nederland: 98 & 59
  • Frankrijk: 100 & 60
  • Duitsland: 87 & 52
  • Verenigde staten: 117 & 70
  • Verenigd Koninkrijk: 105 & 63

 

De forfaitaire bedragen laten dus toe om op een heel transparante manier tussen te komen in kosten tijdens buitenlandse dienstverplaatsingen.

 

Vragen bij deze update? Of meer weten over de fiscale kant? Aarzel niet om ons te contacteren!

terug