15.05.2024

terug

Laadpaal plaatsen? Doe het nog snel extra voordelig!

Laadpaal plaatsen? Doe het nog snel extra voordelig!

Wie in z’n bedrijf een publiek toegankelijk laadstation plaatst, doet dat best vóór 31 augustus. Tot dan geniet je immers nog van een verhoogde kostenaftrek en is de afschrijving voor 150% aftrekbaar. Ook wanneer je de laadfaciliteiten niet openstelt voor het publiek of ze bij je thuis installeert, zijn er voordelen.

Verhoogde kostenaftrek

Sinds 1 september 2021 geldt een verhoogde kostenaftrek voor de installatie van publiek toegankelijke laadstations bij bedrijven. Die maatregel kwam er om ondernemingen te stimuleren om elektrisch te rijden.

Plan je om publiek toegankelijke laadinfrastructuur te installeren? Doe de investering dan vóór 31 augustus 2024. Zo is de afschrijving nog voor 150% aftrekbaar!

Om van deze maatregel te genieten, moet je laadinfrastructuur aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Vast laadstation: enkel laadpalen die permanent in de grond of aan de muur zijn bevestigd komen in aanmerking. Laadkabels zijn aldus uitgesloten.
  • Publiek toegankelijk: de infrastructuur is ten minste tijdens je openingsuren toegankelijk voor elke derde.
  • Openbaar: gebruikers kunnen zowel de locatie als de beschikbaarheid controleren.
  • Slimme laadpaal: het laadstation moet de gebruiker kunnen informeren over het effectieve laadvermogen en de laadstatus.

Let op: de verhoogde kostenaftrek kan niet gecumuleerd worden met de eenmalige investeringsaftrek van 8%. In de praktijk zal de verhoogde kostenaftrek altijd het meeste voordeel opleveren.

Geen verhoogde kostenaftrek?

Voldoe je niet aan de voorwaarden of doe je de investering pas na 31 augustus? Dan zijn de afschrijvingen 100% aftrekbaar tot eind 2029 en kan je ook gebruikmaken van de investeringsaftrek. Ook de overige kosten voor de laadpaal, denk aan onderhoud, zijn 100% aftrekbaar.

In deze tabel zie je een overzicht van de percentages doorheen de tijd:

  Afschrijvingen Overige kosten
Datum investering: Verhoogde kostenaftrek Geen verhoogde kostenaftrek  
1/04/23 – 31/08/24 150% aftrekbaar

Geen investeringsaftrek

100% aftrekbaar

Investeringsaftrek

100% aftrekbaar
1/09/24 – 31/12/29 Niet van toepassing 100% aftrekbaar

Investeringsaftrek

100% aftrekbaar
Vanaf 1/01/30 Niet van toepassing 75% aftrekbaar

Investeringsaftrek

75% aftrekbaar

 

Voordeel in de personenbelasting

Plaats je een vast laadstation bij je thuis? Zorg dan dat je de uitgave nog doet vóór 31 augustus 2024. Dan kan je in de personenbelasting van 2024 genieten van een belastingvermindering van 15%. De maximale uitgave die in aanmerking komt is € 1.750, goed voor een voordeel van € 262,5.

Je kan kosten (incl. btw) aangeven voor de aankoop, plaatsing, keuring, extra bekabeling, eventuele uitbreiding van de elektriciteitsinstallatie van mono- naar driefase en eventuele aanpassingswerken aan de elektriciteitscabine.

Ook hier gelden een aantal voorwaarden:

  • Het moet gaan om een vaste en slimme laadpaal in nieuwe staat.
  • Het laadstation mag uitsluitend hernieuwbare energie gebruiken. Deze stroom kan geleverd worden door een 100% groene leverancier of kan je zelf opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen.
  • De laadpaal moet geplaatst worden in of bij de woning waar de belastingplichtige zijn fiscale woonplaats heeft gevestigd.
  • De infrastructuur moet geplaatst worden door een installateur en niet door de belastingplichtige zelf.
  • De uitgaven moet betaald zijn in de periode van 1/09/21 tot en met 31/08/24.

Let op: de belastingvermindering kan eenmaal worden toegekend in het jaar waarin de uitgave werkelijk betaald is. Het heeft dus geen zin om de uitgave te spreiden over verschillende jaren.

Wil je graag advies over de verschillende mogelijkheden? Aarzel niet om ons te contacteren!

 

terug