04.10.2023

terug

Je waakhond is fiscaal aftrekbaar

Misschien wel een verrassend nieuwtje op deze Werelddierendag: je waakhond is fiscaal aftrekbaar! In deze blog zetten we de voorwaarden graag voor je op een rij. Zo geniet jij optimaal van het fiscale voordeel, en krijgt je hond misschien wel een extra koekje?

Heb je een waakhond die je magazijn bewaakt? Of misschien stelt de hond je bijberoep veilig dat je van thuis uit beoefent? Dan kan je de hond zien als een kost voor beveiliging en dus als een fiscaal aftrekbare beroepskost.

Let op: in het geval van een privéwoning moet de aftrek in verhouding zijn tot het percentage van de woning dat voor het beroep wordt gebruikt.

Liever een rottweiler dan een poedel

Wanneer je jouw viervoeter inzet als waakhond, zal je ook moeten kunnen aantonen dat de hond deze functie effectief vervult. Een kleine chihuahua die je beroepsruimtes bewaakt, is misschien niet echt zo geloofwaardig. Daarnaast moet de hond ook privéruimtes bewaken. Eentje nemen als compagnon de route in ongure buurten? Dat neemt de fiscus hoogstwaarschijnlijk ook niet aan.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

  • Aankoop van de hond
  • Inrichting van het hondenverblijf
  • Hondenvoeding
  • Verzorging, bijvoorbeeld dierenartskosten

Tip: hou altijd je facturen bij om de beroepskosten te bewijzen. Ook bankafschriften kunnen als bewijsmiddel dienen.

Wil je meer weten over de fiscale aftrekbaarheid van je hond of andere niet-alledaagse beroepskosten? Contacteer ons gerust voor advies.

terug