24.06.2024

terug

Is een teambuilding fiscaal aftrekbaar of belastbaar?

Teambuildings zijn in vele bedrijven een vaste waarde. Je organiseert een leuke dag en collega’s leren elkaar beter kennen. Win-win. Maar ook een win op fiscaal vlak? Werknemers en bedrijfsleiders zijn sowieso vrijgesteld van belasting op dat voordeel, voor de onderneming is de activiteit in bepaalde gevallen fiscaal aftrekbaar.

Wat zegt de wet over teambuildings?

Teambuildings zijn niet opgenomen in de administratieve commentaar, dus kunnen we helaas geen één-op-één antwoord geven. We kunnen wel zoeken naar een rubriek die aanleunt bij teambuildings. ‘Gezelschapsreizen voor personeelsleden of gepensioneerde gewezen personeelsleden’ dekt de lading én wordt gezien als een sociaal voordeel. Geen belastingen dus voor bedrijfsleiders en medewerkers.

En wat met de fiscale aftrekbaarheid voor je onderneming? De kosten voor een sociaal voordeel zijn in principe niet aftrekbaar, maar er zijn uitzonderingen. Gezelschapsreizen voor het personeel van ten hoogste één dag horen hierbij. Met andere woorden: een teambuilding van één dag is fiscaal aftrekbaar.

Let op: uitgaven voor gepensioneerde medewerkers of meerdaagse uitstappen komen dus niet in aanmerking!

Focus op één dag

Wie een ééndaagse teambuilding organiseert, hoeft dus niet in te zitten met de fiscale aftrekbaarheid. Ook wanneer je verschillende keren per jaar een ééndagsactiviteit plant, blijf je genieten van fiscale aftrek. Hetzelfde geldt voor een teambuildingsdag per bedrijfsafdeling.

Kies je voor een meerdaagse uitstap die teambuilding combineert met andere activiteiten zoals een opleiding? In dat geval zijn de opleidingskosten fiscaal aftrekbaar, maar de teambuildingskosten zijn dat niet. De verdeelsleutel wordt bepaald a.d.h.v. de tijdsverdeling.

Binnenkort een teambuilding op het programma? Hou dan rekening met deze aandachtspunten zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Natuurlijk adviseren we je ook graag. Contacteer ons gerust! Zo geniet je maximaal van een geslaagde teamdag!

 

 

terug