25.08.2023

terug

Hoe fiscaal voordelig zijn evenementkosten?

Nodig je zakenrelaties binnenkort uit voor een spannende voetbalmatch? Of denk je al na over een informeel festivalbezoek volgende zomer? Je koppelt zo niet alleen het nuttige aan het aangename, de gemaakte kosten zijn ook nog eens fiscaal aftrekbaar – maar niet allemaal in dezelfde mate. We zetten alles even op een rijtje.

In een relaxte sfeer geniet je van muziek of sport, een hapje en een drankje … je klanten of zakenrelaties zijn vast aangenaam verrast als je ze laat meegenieten van een concert of sportwedstrijd. De bijhorende klantenbinding is mooi meegenomen.

Maar wat met het fiscale aspect wanneer je klanten dergelijke tickets cadeau doet? En hoe fiscaal voordelig zijn maaltijden op een evenement? De fiscus maakt een onderscheid tussen twee types kosten: publiciteitskosten en onthaal- & receptiekosten. Elk van hen heeft zijn eigenheden betreffende de mate van aftrekbaarheid.

Publiciteitskosten

Voor publiciteitskosten hangt het vooral af of je het event al dan niet sponsort. Sponsort je bedrijf het evenement en kreeg je daardoor (VIP-)tickets in ruil? Dan worden de kosten verbonden aan deze sponsoring gezien als publiciteitskosten en zijn ze bijgevolg 100% fiscaal aftrekbaar.

Sponsort je bedrijf het evenement niet, dan koop je de tickets gewoon zelf aan. De fiscale aftrekbaarheid hangt in dit geval af van de zichtbaarheid van je onderneming op het evenement.

  • Plaats je geen reclame? Dan worden de aangekochte tickets beschouwd als relatiegeschenk en zijn ze voor 50% aftrekbaar.
  • Staan er reclamevlaggen, -borden, -spandoeken, … waarop de naam van je onderneming duidelijk vermeld is? Of deel je petjes uit met je bedrijfsnaam op?
    De aankoop van festival- of wedstrijdtickets wordt in dit geval beschouwd als publiciteitskost en is 100% fiscaal aftrekbaar.

Onthaal- & receptiekosten

Een hapje en een drankje geven een extra dimensie aan evenementen. Zijn eten en drinken niet inbegrepen in de ticketprijs? En nuttig je ze in een tijdelijk ingerichte bar of eetgelegenheid? Dan worden de gemaakte horecakosten op het evenement beschouwd als onthaal- en receptiekosten. Die zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar.

Neem je klanten mee op restaurant voor of na de match? Dan zijn de restaurantkosten voor 69% fiscaal aftrekbaar op voorwaarde dat je de maaltijd nuttigt in een publiek toegankelijk restaurant.

Kosten documenteren

Ook de fiscus kijkt geïnteresseerd mee als het gaat over evenementen. We raden daarom aan om aankoopfacturen en bewijsmateriaal goed te bewaren, zodat je een gestaafd dossier kan opbouwen en voorleggen wanneer nodig. Bewaar zeker volgende stukken:

  • volwaardige ticketfacturen;
  • geplaatste publiciteit;
  • uitgestuurde mailings;
  • lijst van aanwezige klanten;
  • overzicht wie welk relatiegeschenk kreeg;
  • foto’s van publiciteit, ontmoetingen, … op het event.

 

Meer weten?

We staan je graag bij met fiscaal advies rond sponsoring of schenking van tickets zodat jij met volle teugen kunt genieten van de match of je favoriete band. Contacteer ons gerust, we staan voor je klaar.

terug