29.11.2023

terug

Geschenken voor je team: mooi gebaar én fiscaal interessant

Een verjaardag, Kerstmis, Nieuwjaar, … deze gelegenheden gaan hand in hand met geschenken. Voor vrienden en familie, maar ook voor je medewerkers. Want een geschenk is de perfecte manier om hen te motiveren en te belonen. En wanneer je iets geeft met de fiscale implicaties in het achterhoofd, worden jullie er allebei gelukkig van!

Geven volgens de regels

Volgens de algemene regel wordt de medewerker belast op het ontvangen geschenk en kan jij de kost aftrekken. En hoewel je een gegeven paard niet in de bek kijkt, kan die belasting toch niet de bedoeling zijn. Gelukkig bestaat een uitzondering in de vorm van een sociaal voordeel. De medewerker wordt zo fiscaal vrijgesteld van belastingen terwijl de kost voor jou toch aftrekbaar blijft als beroepskost.

De voorwaarden van het sociaal voordeel:

  1. Het moet gaan om kleine geschenken. Deze mogen toegekend worden in natura, in speciën of in de vorm van cadeaubonnen. Denk aan boekenbonnen, geschenkencheques, sport- en cultuurcheques, aankoopbon, filmcheques, … enkel maaltijdcheques zijn uitgesloten. Deze cadeaubonnen mogen alleen worden omgeruild bij handelaars die vooraf een akkoord hebben gesloten met de uitgever van de bonnen. Ze moeten een beperkte looptijd hebben en mogen onder geen beding tegen cash kunnen omgeruild worden.
  2. Alle personeelsleden moeten hetzelfde voordeel krijgen.
  3. Het geschenk moet naar aanleiding van een speciale gelegenheid worden gegeven. Kerstmis, Nieuwjaar, Sinterklaas en de verjaardag zijn klassiekers, maar ook het patroonfeest van de sector vormt een perfecte gelegenheid.
  4. Het geschenk mag jaarlijks maximaal 40 euro per medewerker bedragen. Voor Sinterklaas en gelijkaardige feesten zoals Sint-Maarten, geldt een maximumbedrag van 40 euro per jaar per kind ten laste van het personeelslid.

Let op: overschrijd de maximumbedragen niet. Doe je dat wel, dan wordt de aftrek als beroepskost voor het geheel geweigerd. Ook voor het gedeelte onder de grens loop je de aftrek dan mis.

Wat bij een pensioen of huwelijk?

Ook bij deze gelegenheden kan je op een fiscaalvriendelijke manier een cadeau geven aan je medewerkers. Hou rekening met dezelfde voorwaarden als hierboven en onderstaande bedragen:

  • Als eervolle onderscheiding: maximaal 120 euro per werknemer per jaar.
  • Bij een pensionering: maximaal 40 euro per volledig dienstjaar dat de werknemer bij jou heeft gewerkt, met een minimum van 120 euro.
  • Bij een huwelijk of wettelijk samenwonen: een huwelijkspremie van maximaal 245 euro.

 

Graag meer advies over geschenken binnen het geldende fiscaal kader? Contacteer ons.

terug