12.05.2023

terug

Elektrische wagens & zonnepanelen: wat met het voordeel van alle aard?

Elektrische of hybride wagens

Stel je een hybride of volledig elektrische wagen ter beschikking van je werknemers of bedrijfsleiders? Dan wordt voor het privégebruik een voordeel van alle aard aangerekend. De elektriciteit om die wagen te laden, is inbegrepen in het voordeel van alle aard. Dit wordt dus niet extra aangerekend of belast bij de bestuurder.

Worden de elektriciteitskosten echter volledig privé gedragen? Dan kan je toch een terugbetaling van de kosten doen. Die terugbetaling wordt aanzien als een kost eigen aan de werkgever (en dus niet belast bij de werknemer of bedrijfsleider) onder strikte voorwaarden:

  • De werkgever stelt een elektrische bedrijfswagen én een home charger of laadpaal ter beschikking.
  • De werknemer communiceert het elektriciteitsverbruik aan de werkgever via een specifiek communicatiesysteem of applicatie .
  • De toegepaste car policy voorziet in de terugbetaling van de ‘getankte’ elektriciteit met de home-charger.

Opgelet: De werkgever moet er dus over waken om uitsluitend te voorzien in de terugbetaling van het verbruik van de bedrijfswagen.

 

Zonnepanelen op een privéwoning

Wil je als werkgever het plaatsen van zonnepanelen op de privéwoning van een werknemer of bedrijfsleider vergoeden, dan ontstaat eveneens een voordeel van alle aard. En dit voor de werkelijke waarde van het voordeel. De fiscus stelt dat de omvang van dit voordeel afhangt van de feitelijke situatie.

  • De werknemer wordt eigenaar van de zonnepanelen: er wordt een eenmalig voordeel gewaardeerd op basis van de installatiekost.
  • De werkgever blijft eigenaar van de zonnepanelen: er wordt jaarlijks een voordeel gewaardeerd op basis van de gangbare leaseprijs op de particuliere markt.
    Opgelet: dit is enkel mogelijk als de werkgever een opstalrecht heeft gekregen.

Vragen over deze update? Of meer weten over de fiscale kant? Aarzel niet om ons te contacteren!

 

terug