30.09.2022

terug

BTW op huurinkomsten? Bij kortdurende verhuur mogelijk wel!

Heb je een onroerend goed dat je verhuurt?

Dan moet je dit artikel lezen, want op BTW-vlak is er sinds 01/07/2022 een wijziging.

De zuivere verhuur van een woning, appartement, studio… blijft uitgesloten van de BTW, dus daar zijn er geen veranderingen.

Wat wel door de BTW geviseerd wordt is het aanbieden van gemeubeld logies (dus verhuren van een niet-gemeubeld appartement valt buiten deze nieuwe regeling) tegen betaling door een gast en dat wanneer aan twee criteria is voldaan:

 1. Criterium 1: de duur bedraagt minder dan drie maanden
 2. Criterium 2: het aanbieden van onderdak gaat gepaard met samenhangende diensten

Dus ook voor hotels en motels betekent dit voortaan dat – de vermoedelijk zeldzame verblijven met een duur van meer dan 3 maanden –  deze verhuur van de BTW wordt vrijgesteld, daar waar vroeger elke verhuring aan BTW onderworpen was.

Maar aan de andere zijde zal voor iedereen die een vakantiewoning, een kamer, een studio, een appartement, … verhuurt en dat voor minder dan drie maanden en met samenhangende diensten, de BTW wel verschuldigd zijn en zal er dus een aangifte van aanvang activiteit BTW dienen te gebeuren.

Onder samenhangende diensten verstaat de BTW de volgende zaken:

 1. Fysiek onthaal van de klant = ontvangst van en bijstand aan de klant gedurende een groot deel van de dag:
  1. Enkel afhalen/overhandigen van de sleutel en verder geen fysieke aanwezigheid gedurende een groot deel van de dag, wordt hier niet bedoeld
  2. Enkel telefonische bereikbaarheid van de verhuurder valt evenmin onder het begrip van fysiek onthaal
 2. Huishoudlinnen ter beschikking stellen en het minstens éénmaal per week vervangen ervan:
  1. Bedoeld worden bad- en bedlinnen
  2. Keukenlinnen vallen buiten de toepassing
 3. Dagelijks ontbijt verschaffen:
  1. Het begrip dagelijks is letterlijk te nemen, dus een ontbijt in het weekend krijgen voor een verblijf van 1 week valt buiten de toepassing
  2. Het ontbijt laten geven of laten afhalen in een derde inrichting valt dan weer wel onder de definitie

Het volstaat dat in de prijs (globaal of afzonderlijk aangerekend) één van deze diensten inbegrepen is om deze handeling onder stelsel van de BTW te laten vallen.

U leest goed dat schoonmaak niet onder de diensten vermeld staat, hetgeen betekent dat je perfect een vakantiewoning zonder BTW mag verhuren, als geen enkele van de drie diensten inbegrepen is, maar je wel de schoonmaak voor jouw rekening neemt.

Hetzelfde geldt ook voor de meerprijs die je zou betalen voor water, gas en elektriciteit. Dit staat niet onder de samenhangende diensten en dat belemmert dus niet de vrijstelling van de BTW.

Als je dus onder deze nieuwe regel valt, zal je de verhuur moeten aanrekenen met 6% BTW.

Bij wijze van tolerantie aanvaardt de administratie dat deze toepassing enkel geldt voor verblijven die vanaf 01/07 geboekt worden. Dus als de verhuur voor die datum gestart is, maar afgerekend wordt erna, dat dan de oude regel van vrijstelling geldt.

Wie dus onder deze nieuwe regeling dreigt te vallen moet actie ondernemen en zich laten registreren bij de BTW.

Aarzel niet ons te contacteren over de verdere gevolgen in jouw specifieke situatie.

terug